Претражи овај блог

Странице

27. септембар 2015.

Извештај са акције: 4. јесењи успон на Соколов камен

Четвртог дана јесени група планинара из планинарско-смучарског друштва Љуба Нешић из Зајечара, се одазвала позиву планинарско-алпинистичког клуба Мосор из Ниша да им се придруже у суботу 26. септембра 2015. године на 4. Јесењи успон на Соколов камен.
 

фото: ПЕК ''Гора'' Крагујевац

 Овом позиву се одазвало још око 240 планинара из разних друштава наше земље, који су се окупили код планинарског дома "Студенац" на Бојаниним водама, излетишту удаљеном 25 км од Ниша... Окупљање и евидентирање учесника било је од 08.00-08.50. У 09.00 часова свечано отварање акције и након уводних речи домаћина излазак на стазу.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Стаза је дуга око 14 км са висинском разликом од 700 мнв. Кренули смо од планинарског дома из правца Мосора преко Соколовог камена до Девојачког гроба а затим скренули лево кроз шуму назад до планинарског дома.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Први део стазе такође иде кроз шуму где је и нагиб блажи а затим се вегетација постепено смањује са повећањем висине да би касније била сасвим оскудна са стазом претежно каменитом, већим комадима стена али и прекривена травом или само земљом.
 
 
фото: ПАК "Мосор" Ниш
     
 На појединим местима долазило је до застоја у колони због отежаног пењања по стрмом терену.О безбедности учесника бринули су екипа Горске службе спасавања Србије и водичи на стази. Организатори су критична места на стази додатно обезбедили ужадима и тиме олакшали кретање по тешком терену..
 
  
фото: ПАК "Мосор" Ниш
  
 
 
  
  
  
 
 
Јасмина на Соколовом камену (1523мнв)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Акција је завршена око 17 часова са силаском и последњег планинара. Затим је уследио ручак и додела захвалница. Из наше групе, сви су изашли на врх и вратили се неповређени и задовољни. Затим је уследио повратак кући, где смо били око 20 часова.
 
 

 извештај и фотографије: Јасмина Марковић
 поставио: Дејан (Анта) Антонијевић
  


 

Нема коментара:

Постави коментар