Претражи овај блог

Странице

22. фебруар 2016.

Извештај са акције: 20. зимски успон на Трем




Традиционално сваке године у фебруару, планинарски клуб ''Железничар'' из Ниша организује републичку акцију, успон на највиши врх Суве планине - Трем (1810 мнв) У суботу 20. фебруара, 2016. године ''Зимски успон на Трем'' је одржан по двадесети пут.


планинарски дом Студенац

На овом успону учествовало је 20-оро планинара из нашег друштва. Из Зајечара смо кренули у 4 сата ујутру. Време је било облачно, тмурно, магловито, сипила је и ситна кишица. Најгушћа магла била је на превоју Тресибаба на путу Књажевац-Сврљиг-Ниш. Око 6.30 стигли смо код планинарског дома ''Студенац'' (860 мнв) на Бојаниним водама, преко Сврљига, Нишке Бање, Јелашнице, Чукљеника, Доње и Горње Студене. Код дома смо направили паузу од око сат времена, коју смо искористили за доручак, испијање кафе и чаја, фотографисање...
 

Око 7.30 кренули смо макадамским путем око 2,2 км до изворишта ''Љубина чесма'' (1100 мнв). Након пола сата хода стигли смо до изворишта, где смо скренули десно и наставили кретање узбрдо стазом кроз шуму званом ''Краљев пут'' до превоја Девојачки гроб (1311 мнв), који се налази између Трема и Соколовог камена. Дужина овог дела стазе је око 2 км.
 

Током кретања кроз шуму видљивост је била слаба због магле, а провејавао је и слаб снег (суснежица). На овом делу стазе пред крајњи успон до превоја Девојачки гроб била су постављена сигурносна ужад, која су нам у повратку била од велике користи због клизаве стазе.
 

У 8.50 изашли смо на превој Девојачки гроб, где смо код путоказа направили неколико фотографија и након краће паузе наставили успон  ка Трему у нади да ће се магла ускоро подићи. Међутим како смо се приближавали врху магла је била све гушћа. Дужина стазе од Девојачког гроба  до врха Трем је око 3 км.


поглед на Трем
путоказ на превоју Девојачки гроб

 

Од 1100 планинара из Србије, Бугарске, Македоније и Републике Српске који су учествовали на 20. Зимском успону на Трем, око 700 планинара међу којима и 20-оро планинара из нашег друштва, упркос лошем времену (киши,снегу,магли и ветру), клизавој и мокрој стази је успело да се попне на највиши врх Суве планине-Трем (1810 мнв). Нама је било потребно од 3 до 3,5 сата за излазак на врх. На врху смо провели око пола сата, где смо се фотографисали, ужинали, и дружили са планинарима из других друштава...
 

Током успона као и ранијих година о безбедности учесника на стази бринули су припадници Горске службе спасавања. Док смо силазили са врха временске прилике су се још више погоршале, почео је да дува јак ветар и да пада јачи снег. До 14.30 сви смо се безбедно спустили до планинарског дома, одакле смо се након пар минута возилима упутили у село Горња Студена, где је био организован заједнички ручак за све учеснике акције, културно уметнички програм и подела захвалница. Укупна дужина стазе коју смо ми препешачили по киши, снегу и блату износи око 14,5 км. Након ручка у 15.40 смо кренули за Зајечар. У Зајечар смо стигли око 17.30.
 


 
 




 
 
Фотографије: Дејан, Марина, Јасмина, Душан
Извештај: Дејан Антонијевић

Нема коментара:

Постави коментар